Eicelbank

Hoe donor worden?

Heeft u interesse om donor te worden, dan kan u vrijblijvend uw gegevens invullen in het contactformulier.

 

U ontvangt een standaard antwoordmail met een vragenlijst in bijlage. De ingevulde vragenlijst stuurt u terug naar de donorbank.

 

Na goedkeuring van de vragenlijst ontvangt u een uitnodiging voor een intakegesprek met daarbij een overzicht van mogelijke data waarop u een afspraak kan vastleggen. Tijdens dit individueel gesprek wordt u alle informatie over het doneren gegeven. De arts stelt een stimulatieschema op voor het stimuleren van de eierstokken. Bij de volgende menstruele cyclus kan het doneren van start gaan.

 

 

Stimulatie van de eierstokken en uitlokken van de eisprong

Tijdens een normale menstruele cyclus komt elke maand één eicel tot rijping in de dominante follikel. In het kader van eiceldonatie is het wenselijk om meerdere rijpe eicellen te verkrijgen. Om een spontane eisprong te voorkomen, wordt de natuurlijke cyclus onderdrukt en worden de eierstokken gestimuleerd aan de hand van hormonen. De onderdrukking van de cyclus start vóór of bij het begin van de stimulatie (agonisten) of op het einde van de stimulatie (antagonisten).

 

De eerste dag van de menstruatiecyclus is de eerste dag met helder rood bloedverlies (dus geen bruinverlies). Op de eerste, tweede of ten laatste derde dag van de cyclus komt u naar het centrum voor een bloedafname om te controleren of uw hormoonwaarden de start van de stimulatie toelaten.

 

Om te vermijden dat er te veel dominante follikels ontstaan, gebeurt de stimulatie van de eierstokken onder hormonale en echografische controle. Dit betekent dat er tijdens de stimulatiefase verschillende bloedafnames en follikelmetingen zullen gebeuren. Het aantal is afhankelijk van de persoonlijke reactie op de stimulatie (gemiddeld zijn dit 6 consultaties, waarvan 4 met follikelmeting).

 

Als uit de follikelmeting blijkt dat er voldoende grote follikels zijn, wordt de eisprong uitgelokt met een inspuiting, zodat deze 36 à 42 uur later plaatsvindt. Die inspuiting dient ’s avonds of ’s nachts te worden toegediend om de eicelpunctie overdag te laten plaatsvinden.

 

De follikelpunctie of pick-up

Het verzamelen van de eicellen, de zogenaamde follikelpunctie of pick-up, gebeurt in de punctiezaal in het fertiliteitscentrum. De pick-up wordt 35 of 36 uur na het plaatsen van Pregnyl® of Gonapeptyl® gepland en duurt maximum 30 minuten.

 

De pick-up vindt plaats onder een lichte algemene verdoving, die het bewustzijn even uitschakelt. Hierdoor voelt u niets van de ingreep.

 

Het verzamelen van de eicellen gebeurt onder echografische controle. Via een vaginale echosonde worden de follikels, die zich in de eierstokken bevinden, in beeld gebracht en doorheen de vaginawand en het buikvlies aangeprikt met een fijne, holle naald. In het geaspireerde follikelvocht zoekt de laborant(e) naar eicellen.